Спанакът вероятно ви напомня за Попай моряка, нали? Яжте си спанака и ще имате големи мускули – това е съобщението, което е буквално набивано в главите ни още от малки.

И все пак много деца не харесват вкуса на този зеленчук. Но спанакът расте през цялата година и мнозина го намират за вкусен, приготвен по различни начини - от супи до десерти. Много е апетитен например в салата, сготвен с други зеленчуци, поддава се чудесно на задушаване и варене.

Този богат на хранителни вещества зеленчук е прекрасна добавка към всяка диета и е трудно да повярвате колко питателни и полезни могат да са няколко зелени листа, пишат от dieti.info

Хранителни вещества

Спанакът е дребен зеленчук, но с голям хранителен профил. Той съдържа изобилие от антиоксиданти, витамини и минерали, витамин А, витамин С, витамин Е, витамин К, витамини В, магнезий, манган, фолиева киселина, желязо, калций, калий, мед, фосфор, цинк, селен и омега-3 мастни киселини. Освен това е източник на минимално количество калории и не съдържа мазнини, холестерол или натрий.



Витамин А: Спанакът не съдържа витамин А в обичайната му форма, но съдържа много бета-каротин, който се превръща във витамин А от тялото. Този антиоксидантен витамин е ключов за здравето на очите, както и за поддържането на здрава коса и за предпазването на мембраните на клетките.

Витамин С: Това е друг антиоксидантен витамин, който подкрепя имунната система, подпомага усвояването на желязото от организма, ускорява заздравяването на раните и помага на тялото да поддържа нормални нива на колагена, който е важен за здравето на съединителната тъкан на кожата, органите и ставите.

Витамин Е: Витамин Е е разтварящ мазнините витамин и също е антиоксидант, който работи за предпазването на телесните клетки от окисляване. Витамин Е е включен и в метаболитните процеси и помага за изтъняването на кръвта, което е добре, за да се предпазите от натрупвания на съсиреци в кръвоносните съдове.

Витамин К:
Главната роля на витамин К в тялото е да помага на кръвта да се съсирва, за да не кърви тялото непрекъснато.

Витамини В:
Витамините В1, В2, В3, В5 и В6 (тиамин, рибофлавин, ниацин, пантотенатна киселина и пиридоксин) се съдържат в спанака. Фолиевата киселина, друг В витамин, се намира в изобилие в този зеленчук. Витамините В като цяло играят важна роля в различни процеси в тялото, включително при обмяната на веществата.

Магнезий: Той помага за формирането на костите и зъбите. Обратното на калция – той отпуска мускулите. Необходим е и за клетъчния метаболизъм.

Манган:
Манганът е участник в много ензимни функции в тялото, а спанакът съдържа големи количества от него.

Желязо: Спанакът е чудесен източник на желязо. Тази съставка на червените кръвни клетки помага за пренасянето на кислород до клетките, тъканите и органите на тялото.

Калций: Спанакът съдържа доста калций, но, за съжаление, много малко от него се абсорбира от тялото. Калцият е необходим за формирането и поддържането на костите.

Калий: Калият помага за регулацията на баланса на течностите в тялото, контролира мускулните контракции и играе важна роля за правилното функциониране на сърцето.

Мед: Медта е ко-ензим за косата и кожата. Тя има минимална роля за функционирането на мозъка, здравето на костите и кръвта.

Фосфор: Фосфорът е важна съставка – заедно с калция, витамин D и магнезия – от костите и зъбите. Също така е необходим за метаболизма на захарта.

Цинк: Цинкът е част от многобройните функции на клетъчния метаболизъм.

Селен: Селенът е сред най-актуалните антиоксиданти.