IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колкото повече, толкова повече... спанак

25 март 2011 13 27

Зеленолистният зеленчук бори диабета

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

След като дълго време броколите бяха възхвалявани заради ценните си антитуморни съставки, идва ред на спанака, който се оказва много полезен срещу редица неприятни болести, сред които диабета.

За добродетелите на "железния зеленчук" пише British Medical Journal в обширно изследване, посветено на консумацията на плодове и зеленчуци и тяхното въздействие върху захарния диабет от тип 2.

Според учените хората, които консумират дневно 150 грама спанак и други зеленолистни зеленчуци, рискуват с 14 на сто по-малко да развият споменатия диабет от тези, които консумират само 20 грама.

"Колкото повече, толкова повече", както гласи максимата за меда на Мечо Пух.

Да, но трябва да се внимава, предупреждават учените. Всичко зависи от начина на термична обработка на спанака, който значително може да намали здравословния му ефект. Най-добре е той да се задушава на бавен, слаб огън.

Правилно приготвен, той трябва да запази високото си съдържание на антиоксиданти, които предпазват организма от свободните радикали.

Спанакът съдържа и магнезий, който дава зеления му цвят. По всяко вероятност този химичен елемент способства за активизирането на инсулина, хормон, който контролира нивата на гликогена в кръвта.

За да се храним здравословно, диетолозите продължават да съветват да включим в менюто си най-малко пет дневни порции плодове и зеленчуци, сред които достойно място да заема и спанакът.

Единствената мрачна картинка в пейзажа?

Трябва много да внимаваме зеленолистните салати да не са нитратни.

БТА

Автор - снимка

КоментариКоментари

Katinka ( преди 13 години )
Аз обожавам спанак, знам едно заведение, където правят страхотен спанак с малко сиренце и едно пържено яйчице отгоре и е превъзходен! Но така и не мога да си го приготвям вкъщи, пробвах един път, но не стана :(
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
wildprincess ( преди 13 години )
Готвеният спанак трябва да се изконсумира веднага ,иначе става неполезен,дори опасен.Така съм чела и то на много места та съм склонна да вярвам.А суров трудно се смила.Е,има един бейби спанак с мънички и крехки листенца,той е подходящ за сурова консумация и много,много вкусен .
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар