Нитратите в спанака оказват силно положителен ефект върху мускулатурата, твърдят шведски учени от Каролинския университет, които успели да обяснят удивителните свойства на спанака.
В растението учените открили два белтъка, чието съдържание се увеличава след попадане в организма заедно с нитратите. Нитрати има в спанака, кръвното цвекло, както ив много други зеленолистни зеленчуци.
Изследването е направено върху мишки, разделени на две групи. Първата от тях получавала нитрати заедно с водата за пиене в продължение на седмица. Количеството нитрати съответствало на това, което би получил човек, изяждайки 200-300 грама свеж спанак или три-четири цвекла дневно.
Седем дни след началото на експеримента учените изследвали мускилите на мишките. И установили, че у тези, които получавали нитрати, мускулите станали по-силни, отколкото при животните от контролната група, които не приемали нитрати. Най-голям бил ефектът варху мускулите, които повдигат и движат стъпалото.
Учените установили още, че при мишките с повишено съдържание на нитрати в храната в мускулите се наблюдавало повишено количество от два различни протеина. Това са протеините CASQ1 и DHPR, отговарящи за хомеостазата на калция – вещества, които имат много голямо значение за мускулните клетки.