Дърпана баница със спанак и ориз (вид зелник)
Рейтинг: Сложност: Изпробвана: 1 Любима на 44 готвача |
Снимката е добавена от GaliaR
Необходими продукти
- За тестото:
- • 300 мл вода
- • 1 с.л. оцет
- • 2 с.л. олио
- • 1 ч.л. сол
- • брашно, за средно меко тесто
- За плънката:
- • 300-400 г спанак
- • 1 ч.ч. ориз
- • 3 бр. яйца
- • 250 г сирене
Начин на приготвяне
От водата, оцета, олиото, солта и брашното (брашното да бъде обикновено - тип 500) се омесва средно меко тесто, да не лепне, но и да не е много твърдо. Разделя се на 6-7 топки. От всяка топка се разточва малка питка с големина около една педя, и се оставят да починат 10-15 минути, като преди това с четка се намазва всяка една с олио.
След това на маса, застлана с покривка започва самото дърпане на корите. Взема се едната питка и с юмруци се разтегля, след което се слага върху покривката на масата и започва дърпането. От всеки край се дърпа еднакво (като буквално обикалям масата), докато стане прозрачна кора. Краищата остават дебелички и аз с нож ги режа или късам.
Плънката се приготвя по следния начин: Спанака се нарязва на ситно и се задушава в малко мазнина. Ориза се сварява и се отцежда от водата. Яйцата се разбиват със сиренето, добавя се ориза и спанака и всичко се разбърква.
Поръсвам с плънката кора, (аз не слагам мазнина вътре), повдигам леко покривката и започвам да навивам на руло. Така готовото руло завивам в намазнена тава. С останалите питки процедирам по същият начин до края.
Готовата баница заливам със загрято олио. Пека в загрята фурна на 180 С, до готовност. Завивам с кърпа да се задуши.
След това на маса, застлана с покривка започва самото дърпане на корите. Взема се едната питка и с юмруци се разтегля, след което се слага върху покривката на масата и започва дърпането. От всеки край се дърпа еднакво (като буквално обикалям масата), докато стане прозрачна кора. Краищата остават дебелички и аз с нож ги режа или късам.
Плънката се приготвя по следния начин: Спанака се нарязва на ситно и се задушава в малко мазнина. Ориза се сварява и се отцежда от водата. Яйцата се разбиват със сиренето, добавя се ориза и спанака и всичко се разбърква.
Поръсвам с плънката кора, (аз не слагам мазнина вътре), повдигам леко покривката и започвам да навивам на руло. Така готовото руло завивам в намазнена тава. С останалите питки процедирам по същият начин до края.
Готовата баница заливам със загрято олио. Пека в загрята фурна на 180 С, до готовност. Завивам с кърпа да се задуши.
Рецептата е добавена от GaliaR на 27 Април 2011 г.
Рецептата е участвала в конкурс Рецепта на месец Април '11 [Тестени] |
Още рецепти за:
Подобни рецепти
Коментари
Трябва да сте влезли с акаунта си за да може да пишете коментари, добавяте рецепти и снимки и организирате рецептите, които харесвате в Любими.
Регистрирай се сега!
или
Регистрирай се сега!
или
(не изисква регистрация)
# 3 perunika [Изпробвал рецептата] | Чудесна баница! Кори не съм точила, донесоха ми готови (от Турция), всичко останало както е по рецепта! Навремето баба ми правеше такава баница, много ни хареса! Благодарности за споделената рецепта [Изпробвана] | 24 Яну 2015 |
снимки от perunika [Изпробвал рецептата] |
24 Яну 2015 | |
# 2 GaliaR [Автор на рецептата] | Около 1/2 ч. ч слагам аз, но ако обичате по мазно може и повече. | 28 Апр 2011 |
снимки от GaliaR [Автор на рецептата] |
27 Апр 2011 | |
# 1 akva7 | Харесва ми баницата, но искам да попитам - с колко олио се залива или само се пръска? | 27 Апр 2011 |
© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.