След като дълго време броколите бяха възхвалявани заради ценните си антитуморни съставки, идва ред на спанака, който се оказва многополезен срещу диабета, констатира вестник "Кориере дела сера", цитиран от БТА.

За добродетелите на "железния зеленчук" пише British Medical Journal в обширно изследване, посветено на консумацията на плодове и зеленчуци и тяхното въздействие върху захарния диабет от тип 2. 

Според учените хората, които консумират дневно 150 грама спанак и други зеленолистни зеленчуци, рискуват с 14 на сто по-малко да развият споменатия диабет от тези, които консумират само 20 грама. 

"Колкото повече, толкова повече", казваше един известен герой от приказките. 

Да, но трябва да се внимава, предупреждават учените. Всичко зависи от начина на термична обработка на спанака, който значително може да намали здравословния му ефект. Правилно приготвен, той трябва да запази високото си съдържание на антиоксиданти, които предпазват организма от свободните радикали.

Спанакът съдържа и магнезий, който дава зеления му цвят. По всяко вероятност този химичен елемент способства за активизирането на инсулина, хормон, който контролира нивата на гликогена в кръвта. За да се храним здравословно, диетолозите продължават да съветват да включим в менюто си най-малко пет дневни порции плодове и зеленчуци, сред които достойно място да заема и спанакът. Единствената мрачна картинка в пейзажа? Трябва много да внимаваме зеленолистните салати да не са нитратни, предупреждава "Кориере дела сера". 

Редактор: Лили Георгиева www.actualno.com