Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2012 21:26 - Торта „Рибена салата”
Автор: itcook Категория: Рецепти   
Прочетен: 6149 Коментари: 1 Гласове:
9

Последна промяна: 24.11.2012 14:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Ако желаете приятно да изненадате някого, ето ви подходяща рецепта. Прави се продължително, но резултата си струва. Подходяща за ракия, мастика, бира и ... най- вече за приятели.

Рецептата отново е от смайващия блог на Йоли- красота, феерия и вкусотии. „Рових„ за рибени предястия и попаднах на тази торта. „Грабна” ме веднага и ... ето, сега я предлагам на вас.

Някога много отдавна правих нещо подобно и се казваше „Украинска салата”, само че рибата беше солена, а не пушена. Този вариант е по- добър. Сега ползвах топло пушена Доспатска пастърва. Продават я в пакетчета по 125 грама в Карфур. Общо взето нямате голям избор. Предлага се пушена скумрия, пастърва и сьомга. Първата е „остра”. Не е лоша, но ... Сьомгата идва по- скъпа. Пастървата е много добро решение. Вкусна и не много скъпа.

Има вариант да си хванете риба за рецептата:

„Двама мъже са на риба.

- Приятелю, защо поставяш на въдицата си фас, вместо стръв?

- Това също е стръв. С нея ловя пушена риба.”

 image

Продукти за 2 порции:

-   2-3 средни картофа;

-   4 стръка пресен лук;

-   2 скилидки чесън;

-   1 лимон;

-   2 с.л. майонеза;

-   1 голям морков;

-   70 гр царевица на зърна (от консерва или замразена);

-   Кашкавал или сирене за тост;

-   250 гр топло пушена риба;

-   50 гр бланширан спанак;

-   2 твърдо сварени яйца;

-   100 гр. маслини без костолки;

-   Сол;

-   Черен пипер;

 

Приготвяне:

Рецептата е дълга за приготвяне и за това трябва да се оптимизират дейностите. Започва се, като обелете картофите.

image

Сложите ги да се сварят. Сложете и яйцата да се варят. Аз първо слагам водата да заври и след това добавям яйцата. Така мога да контролирам колко твърди трябва да станат. В случая им трябва 15 минути варене. После ги сложете във студена вода, обелете ги и ги настържете на едро.

Картофите, когато се сварят ги пасирайте, но грубо. Да не стават на пюре, а на малки парчеца, леко разкашкани.

image

Настържете кората на лимона. После го разделете на две и го изстискайте.

image

Нарежете на ситно лука.

image

Изчистете моркова и с помощта на белачка за картофи, го направете на финни лентички. Сложете да кипне вода със сол и пуснете моркова да се бланшира за около 1-2 минути. Не го варете дълго. Трябва да не е сварен, а леко жилав.

image

Като изкарате моркова от врялата вода, пуснете вътре замразения спанак. Дръжте го вътре само до като се размрази. После отцедете много добре водата. Притеснете спанака към чинията за да пусне колкото може повече вода.

image

Ако царевицата е замразена, сложете я в една купичка с малко вода в микровълновата печка за около 2-3 минути. Оставете да се охлади.

image

Нарежете маслините на дребно.

С това завършва подготовката. Започва подредбата на пластовете.

1-ви пласт

В купа смесете картофите, лука, счукания чесън, Ѕ от настърганата лимонова кора, Ѕ от лимоновия сок, 1 с.л. майонеза, много малко сол и черен пипер на вкус.

image

Вземете ринг с големина, колкото за две порции (или една, но ще правите всичко два пъти). Сложете в него картофената смес и леко я притеснете надолу и към стените.

image

 

2-ри пласт

Сложете върху слоя с картофи бланшираните изстудени моркови и царевицата. Притеснете.

image

 

3-ти слой

Върху зеленчуците сложете сиренето за тост или тънки ленти от кашкавал.

image

 

4-ти слой

В купа накъсайте рибата на дребни парченца.

image image


Добавете останалия лук, лимонова кора, лимонов сок и майонеза. Сложете черен пипер. Смесете добре.

image

Сложете рибената смес над 3-тия слой. Притеснете леко.

 

5-ти слой.

Над рибата сложете спанака.

image

 

6-ти слой

Тортата за вършва с настърганите яйца и маслините.

image

 

Сложете тортата в хладилника да се стегне. Като я извадете, махнете внимателно ринга.

image

Ако желаете, може да я намажите отвън с майонеза и после да сложете нарязан на дребно магданоз. Лично аз, тази част я пропуснах. Първо става по- тежка на вкус и второ без майонеза слоевете се виждат много добре и това само по себе си е красиво.

 

Забележка:

1. Ако нямате ринг- направете си. Аз си купих от магазин „За 1 лв” пластмасова каничка.

image

Отрязох я с ножовка наполовина. Получи се ринг, „та дрънка”.

image

2. Когато правих салата втория път, пропуснах кашкавала и намалих количеството на маслините за да не бъде толкова солена салатата.

Ако не разполагате със спанак, пропуснете и него. По свежа е с него, но няма да разваляте вечерята я, ако нямате спанак.

Начало на моя блог | Менюто в моя блог

 




Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. itcook - Ай ем сори
26.10.2012 08:47
Сори Майкъл, ще внимавам ;-)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: itcook
Категория: Рецепти
Прочетен: 695882
Постинги: 87
Коментари: 88
Гласове: 166
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930