събота, 3 март 2012 г.

Хрупкава тънка баница със спанак




Много публикации станаха днес, но имам да наваксвам, заради дългото ми отсъствие (което подозирам, че скоро ще повторя отново, за съжаление, защото пак влизам в серия с много работа).
Днес в тон с националния празник направих и една хубава вита баница със спанак.
Не знам вие как сте, но вкъщи обичаме само тънки и хрупкави баници.
Не че бих отказала и някоя тлъста, дебела баница, но няма да ми е така на сърце, както ей такива като днешното ми предложение към всички вас.
Излишно е да казвам, че по-блажна е по-вкусна.:)
И ако я изпечете в някоя стара очукана тава, още по-хубава ще стане.
Не знам защо, ама си умирам да ям ястия, които да ми напомнят по всичко за село- и като вкус, и като съдове за хранене и готвене.
Даже карах майка ми да ми изпраща разни неща от село от баби и прабаби.
Може би, защото се гордея с това, че съм много близко до земята и цялото ми детство е преминало волно, безгрижно, по-голямата му част на село, бягайки, играейки, често с обелени колене... без фасони, без превземки и суета... просто истинско...

Хрупкава тънка баница със спанак






Продукти:
около 1/2 пакет фини точени кори

за плънката:
около 300-350 грама спанак
100 грама извара
4 яйца
60-70 грама сирене
1 глава кромид лук
половин връзка пресен чесън
половин връзка пресен лук
черен пипер
сол на вкус
олио



В тиган с мазнина задушете двата вида лук и чесъна.
Измийте спанака и го прибавете и него към тях за кратко, докато омекне.
Не прекалявайте с термичната обработка, трябва да си остане зелен.
Ако се е отделила много вода, излейте я, за да не стане много течна плънката.
След като изстине спанака добавете всички останали съставки за плънката и разбъркайте.


Намажете си тава с олио и сложете 2 кори като основа на дъното.
После намазвайте леко по една кора от останалите с олио, слагайте плънка и навивайте на руло и подреждайте до получаване на вита баница.
По желание можете накрая да накъсате една кора и да я разпръснете най-отгоре.
Така става по-хрупкава баницата отгоре.
Аз не го направих този път, защото не ми стигнаха корите, отнесох се и завивах ли, завивах, а с другата половина от пакета бях правила ябълков щрудел (който забравих да снимам).
Полейте баницата с олио и я изпечете до готовност в предварително загрята на 200 градуса фурна.
С боза или айран ще я консумирате, това няма такова голямо значение, но гарантирано ще си оближете пръстите.


9 коментара:

  1. Roni, izglejda prekrasno!!! Imam samo edno vupros4e - spanaka zamrazen moje li da bude? I su6to otgore slaga li se nqkakva zalivka, kato pri drugite bancici, za da e po-meki4ka?

    ОтговорИзтриване
  2. Рони, баничката е чудна. И аз ги обичам такива хрупкави. Радвам се, че се завърна отново, след дългото отсъствие. Гъбките също изглеждат много апетитно, а кремчето е направо върха - лесно, бързо, леко и много вкусно. Рецепта по мой вкус.
    За пореден път се убеждавам, че си страхотен човек, много мила и земна.
    Светла

    ОтговорИзтриване
  3. Хубс, и със замразен ще стане, но ще има голяма разлика във вкуса. На пазарите вече навсякъде има пресен, по-хубаво не рискувай със замразен, а и много вода ще ти пусне и ще развали баницата.
    Отгоре няма нужда от никаква заливка, както съм описала рецептата, така съм направила баницата.:)
    Ако сложиш яйце или каквото и да е отгоре, хрупкавото отива на кино и вече няма да е хрупкава баница, а мека баница.:))
    Ние вкъщи точно за коричката отгоре, отдолу и по края се избиваме направо.:)))
    Ако не обичаш хрупкава коричка, залей баницата с едно яйце отгоре, но според мен няма смисъл, тази баница и така е супер сочна отвътре, а отвън е хрупкава и се получава страхотен баланс. Поздрави.:))

    ОтговорИзтриване
  4. Светле, много мило, благодаря ти от сърце.:) Честит празник.:)

    ОтговорИзтриване
  5. Рони, тази баница ми е любима, най-обичам мама да ми я приготви! Така поднесена и хрупкава изглежда още по-апетитна :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Рони, баницата е ужасно изкушаваща, сигурно е и толкова вкусна! Все още не съм опитвала баница със спанак, а тези дни се чудих какво да приготвя с такъв и ще се възползвам от рецептата. Дано и съпругът ми да пожелае да си хапне от нея, че заради него не съм я правила още. Благодаря!

    Слънчева и усмихната неделя :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Обожавам хрупкава коричка, а твоята има чудесен загар!
    И с тези зелении замириса на пролет!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Бих я опитала с удоволствие! Изглежда толкова апетитно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Много обичам баница със спанак,но я правя залята,а твоята каква е златиста и препеченка-фантазия!
    Пожелавам ти спорна и ползотворна работа и много позитивно настроение!

    ОтговорИзтриване